Milyen okostelefont vegyek?

dixSok ismerősöm kér tanácsot tőlem, hogy milyen okostelefont vegyen. Általában ugyanaz a válaszom van rá:

– Mire akarod használni és mennyi pénzed van rá? És lehetőleg ne vedd meg a 20.000-ért kínált ezeréves szoftverrel forgalmazott gagyikat. Legalább 50.000-t fizess érte, ha mindenáron okostelefont szeretnél venni.

Ezekre a kérdésekre jó előre, még a vásárlás előtt meg kell adni a helyes választ, így később sok csalódástól és morgástól kíméli meg magát az ember.

Alapvető felhasználások:

– Telefonálás

Én speciel erre használom legkevesebbet a készülékemet. Az utóbbi időben keveset utazom, így nem töltöm az időmet barátaim, ismerőseim hivogatásával. Aki főleg erre akarja használni, az ne vegyen nagytepsit, mert 5 perc után elfárad a keze a tartásával.

– Csevegés

Részemről fontos szempont, hogy milyen virtuális billentyűzete van egy készüléknek. Próbáltam már az Apple féle és a Microsoft féle T9 megoldást is, de véleméyem szerint a Slide megoldás a legjobb csevegésre. Ez pedig ugye csak Androidon érhető el.

– Levelezés

Ha több fiókod van, akkor mindenképpen az iOS és a Windows Phone platformot javaslom. Mindkettőben nagyon jól kezelhetőek a levelezések. Utóbbinál még azt is megkockáztatom, hogy szebb, mint bármelyik asztali levelezőkliens, amit eddig láttam. (Windows 8-ban már valami hasonló van…)

Ha csak Gmailt használsz, akkor érdemes Androidot venni, de abból is 4.0 feletti verziószámmal.

– Böngészés és közösségi megoldások, játékok

Nincs igazán jelentősége, hogy melyik platformot választjuk. A játékkészítők előbb-utóbb mindhárom platformra elkészítik ugyanazokat a játékokat.

– Egykezes használat

Ebből a szempontból a nagytepsi telefonokat (4″ kijelző felett) nem ajánlom senkinek.

– Elérhető alkalmazások

Sokan jönnek azzal, hogy az Apple Storeban mennyivel több alkalmazás van, mint a másik kettőben, de igazából van 20 alkalmazás, amit használni fogsz és az tuti megvan mindháromban 🙂

– Szinkronizáció

Ez sem igazán szempont, de érdemes vele foglalkozni. Minden gyártónak van saját felhő szolgáltatása: iCloud, SkyDrive, Google Drive, ezek mind kiegészítve a névjegy, naptár és egyéb szolgáltatásokkal. Mindenki döntse el maga, hogy melyikre bízza az adatait, majd azután vegye figyelembe, hogy mind a saját rendszerét támogatja a legjobban. Viszont, amennyire is félsz az adataitad rábízni ezekre az óriásokra én javaslom, hogy a névjegyeidet legalább tartsd ott! Én kábé 5 éve pakoltam be a Gmail rendszerébe őket és akárhányszor váltottam telefont (ez lehet kényszerből is: ellopják, tönkremegy), nem kellett utána szórakoznom az adatok beszerzésével.

– Vizuális élmény vagyis a parasztvakítás, a musthave érzés, a presztizskérdés és a sznobizmus szintjének kérdése

Ha sok pénzed van és divattelefont akarsz, akkor nem kérdés: vegyél iPhonet! Nem választasz rosszul, csak lesznek olyan funkciók, amelyeket soha a büdös életbe nem fogsz használni. (Pl.: Slide billentyűzet)

Ha csak telefonálni akarsz és emailezni. Néha egy-egy weboldalt megnézni, cserébe stabil és gyors rendszert, akkor vegyél nyugodtan Windows Phone-t. (Nem érdemes belőle a legdrágábbat, az olcsók is tudják ugyanazt az élményt biztosítani.)

Ha korlátoktól mentes eszközt akarsz, akkor vegyél Androidos készüléket a méretigényeidnek és a pénztárcádnak megfelelően. Cserébe nem kapsz semmilyen tyűha érzést és lehet, hogy néha legszívesebben a földhöz vágnád a készülékedet. 🙂

Mivel ahány gyártó, annyiszor sok készülék jelent és jelenik meg a piacon, ezért nehéz általános tanácsot adni. Ha kiválasztasz 3-4 készüléket, ami tetszik és ki tudod fizetni, akkor tudok segíteni a választásban.

Vélemény, hozzászólás?